Trabzon Balıketli Partner Melis

Hepatit Hastalığı Hakkında Detaylı Bilgiler! Türkiye’de yaşayan ve aktif sosyal hayatı olan herkesin hepatit aşısı olması gerektiği söyleniyor. Karaciğere ciddi hasar veren bu hastalıkla ilgili, özellikle gezginlerin bilmesi gereken çok şey var.

Hepatit Hastalığı Hakkında Detaylı Bilgiler

Hepatit Nedir?

Dünya gündeminden düşmeyen Hepatit hastalığı, sanatçılara da esin kaynağı olmuş anlaşılan. Alain Resnais’nin, eski filmi Hayat Bir Şarkıdır filminden bir sahne var aklımda. Kendisini hasta hisseden ve doktor doktor dolaşan kahramanımıza, gittiği üçüncü uzman da teşhis koymakta zorlanır ve son ihtimal olarak aklına Hepatit gelir. “Sakın Hepatit B olmayasınız?” diye sorar doktor ve “Hepatit mi, o da ne?” diyerek dehşet içinde kendisine bakan hastasına açıklar: “Hem her şeydir, hem hiç bir şey; ya siroza götürür ya da hiçbir şey yapmaz. Yani bir çeşit piyangodur.”

Hepatit, ülkemizde medya tarafından en sık konu edilen hastalıklardan biri. Çocukları, gençleri, aktif sosyal hayatı olan yetişkinleri, özellikle de kalabalık ortamlarda çalışanları, sık seyahat edenleri, gittikleri yerlerin “nimet”lerinden yaralanmak isteyenleri, hiç akla gelmeyecek uzak kültürleri merak edenleri ve daha birçok hareketli kişiyi tehdit eden bir hastalık.

Karaciğere ciddi hasar veren Hepatit hastalığı öyle hafife alınacak cinsten değil. Hepatit’in A, B, C, D, E, F, G gibi türleri olduğu biliniyor. Belki ileride alfabenin diğer harflerine de bulaşır, kim bilir? En sık görülen türlerden olan Hepatit A’nın, gıdalarla, aynı kaptan yemek yemek ya da su içmek yoluyla kolayca bulaşan ve çok çabuk yayılan bir tür olduğunu; Hepatit B’nin ise tıpkı AIDS gibi, kan yoluyla, cinsel temasla ya da açık yaraya tükürük gibi vücut salgılarının bulaşması yoluyla geçen, ama daha ağır sonuçlar doğuran bir tür olduğunu bilmek gerekiyor.

Aşı olmak gerekiyor

Hastalığın tedavisi; bağışıklık sistemini güçlendirici bazı ilaçların yanı sıra, diyet ile uzun bir yatak istirahatini gerektiriyor. Hepatit hastalığına karşı koruyucu iki ayrı aşı geliştirilmiş: Hepatit A ve Hepatit B aşıları. Bu aşıların tedavide kullanılmasının geçmişi ancak 5 – 10 yıl öncesine dayanıyor. Uzmanlara göre, Türkiye’de yaşayan herkesin, Hepatit A ve B aşılarını olması gerekli.

Daha zararsız görülmesine rağmen Hepatit A, kişiyi üç hafta yatak istirahatine zorlayan, bir seneye yakın perhizi olan ciddi bir hastalık. Hepatit B ise, zor bulaşmasına rağmen, daha tehlikeli ve % 5 oranında öldürücü olabiliyor. Şu anda Türkiye’nin güneydoğusunda yaşayanların % 90’ı Hepatit A geçirmiş durumda. Türkiye nüfusunun da % 5 – 10 kadarının taşıyıcı olduğu tahmin ediliyor ki, bu da 3 – 6 milyon insan demek…

Aşı yaptırmaya karar verdiniz

Muayene olduğunuzda, doktor uygun görürse, sizden kan alacak ve Hepatit testini uygulayacaktır. Temizseniz, aşı hemen yapılıyor. Ancak daha önce hastalığı geçirmişseniz veya taşıyıcıysanız, aşılama yapılmasına gerek yok.

Bugün dünyada kabul gören iki ayrı aşılama takvimi var: Bunlardan birincisi, Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye gibi, bulaşıcı hastalık riskinin yüksek olduğu ülkelere önerdiği takvim. Yabancı ülkeler, gazetecilerini veya çalışanlarını bizimki gibi ülkelere gönderirken bu takvimle aşılıyor. İlk aşıdan bir ay sonra ikinci aşı, bundan bir ay sonra da üçüncü aşı yapılıyor. Hatırlatma dozu ise, bir sene sonra tek doz olarak uygulanıyor. İkinci aşı takvimi ise şöyle: İlk aşıdan bir ay sonra ikinci aşı, 6. ayda üçüncü aşı, bundan bir yıl sonra da tek doz hatırlatma aşısı.

Hepatit B aşısı, ender olarak, enjeksiyon yerinde kızarıklık ve hafif ağrı ile hafif ateşe neden olabilir. Üç doz halinde yapılan uygun bir aşılamadan sonra, aşının koruyucu etkisi % 95 oranında ortaya çıkar. Aşının tutup tutmadığından emin olmak için, 3. doz aşıdan 6 – 8 hafta sonra kan testi uygulatabilirsiniz.

Yorum Yazabilisiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

404 Not Found

404

Not Found

The resource requested could not be found on this server!