Trabzon Gerçek Resimli Escort Ezgi
Fıtıktan Korunma Yolları Nelerdir? Spinal vertebralar yastık görevi gören kıkırdak disklerle ayrılmıştır. Bu diskler özellikle travma ya da zorlama gibi dejeneratif değişimler nedeniyle kayabilir ve yırtılabilirler. Fıtıklara en çok lumbar bölgede rastlanılır. Boyun bölgesi fıtıklarına göre 15 kat daha fazla görülür ve sırt ağrısının en yaygın nedenlerinden bir tanesidir. Özellikle ağır fiziksel aktivitede bulunan orta yaş ve yaşlı erkeklerde fıtığa daha sık rastlanır.
Fıtıktan Korunma Yolları Nelerdir?
Vücut mekaniklerine, kaldırma tekniklerine uymak ve fazla kilolardan kurtulma sırt incinmelerini en aza indirir.
Fıtık Belirtileri
Şiddetli sırt ağrısı, ağrının kalça, bacak ve ayaklara yayılması, bacak ve ayaklarda kuvvetsizlik, kas kuvvetsizliği, kas kasılması ve kasık ağrısı fıtık belirtileridir.
Boyun fıtığının belirtileri ise: Boyun arkasında ve yan taraflarda ağrı, omuzda ve kolda ağrı, nadiren elde, parmaklarda ve göğüste ağrı, baş eğme ve çevirme sırasında artan ağrı, öksürme, gülme aksırma sırasında artan ağrı, boyun kaslarında spazm, gece artan ağrı, incinen tarafın
zıttın da ki kaslarda hassasiyet.
Fıtık Dikkat Edilecek Yönler
Konstipasyon: yatak istirahati, narkotik ağrı kesiciler, ağrı ve hareketsizliğin yol açtığı sık karşılaşan bir problemdir. Bu dönemde lifli besinlere ağırlık verilmeli, taze sebze ve meyve, tahıl, fasulye yenmelidir. Günlük sıvı alınımı an az 2-3 litre olmalıdır.
Yatak İstirahati: Sert zemin üzerinde birkaç hafta istirahat ve ilaçlar ağrıyı azaltma ve iyileşme için gereklidir. Yatak içinde sıklıkla pozisyon değiştirmek önemlidir ve hareketsizlikten doğabilecek komplikasyonlar da gözlenmelidir. Sırtın desteklenmesi yine dikkat edilecek bir yöndür.
Egzersizler: Kasların güçlenmesi için gereklidir. Ayrıca sırtın desteklenmesi yatak İstirahatinin süresini de azaltmaktadır fakat bazı durumlarda desteklerin 8 hafta kullanılması gereklidir.
Boyun fıtığı geçirenler yumuşak boyunduruk kullanabilirler. Boyunduruk boyun hareketlerini sınırlayarak ağrı ve kas spazmını azaltır. Şiddetli ağrısı ve spazmı olan bireylerin sert boyunduruk kullanması servi kal omurgaya olan yükün azaltılması için gerekli olabilir. Ağrı ve spazmı azaltmak için bölgeye buz torbası ya da buhar uygulanabilir.
Fizyo terapi, sıcak torba, boyun rotasyonu, gevşeme egzersizleri, spinal sinirlerin de kompresyonunu sağlamak amacıyla servikal traksiyon uygulanabilir. Ayrıca boyun, karın, kaslarını güçlendirmek için egzersizler yapılmalıdır. Kas gücünü artırmak için fleksiyon ve ekstansiyon egzersizleri uygulanmalıdır. Birçok insanın tedavisi başarılı olmaktadır.
Tedaviye rağmen küçük bir kesimde sırt ağrıları devam edebilir. Sırt ağrısı olmaksızın aktivite yapmak birkaç ay veya yıl sürebilir.