Trabzon Klas Esmer Partner Özlem

Hepatit ve Hepatit Türleri Nelerdir? Virüslerin yol açtığı bir hastalık olan Hepatit; karaciğerde iltihaplanmaya neden olur. Vücuda giren Hepatit virüsü, karaciğere yerleşip çoğalmaya başlar ve hücreleri hasara uğratarak karaciğerin işlevlerini bozar. Virüs tipine göre kuluçka devresi de farklıdır: Hepatit A’da bu süre 10 – 15 gün, Hepatit B’de ise 40 – 180 gün arasında değişir. Hastalık, erken dönemlerinde grip benzeri belirtilere sahiptir: baş ağrısı, ateş, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, karın ağrısı, üşüme titreme gibi… Hepatit virüsünün yan etkisi olarak sarılık görülürse, hastalık hemen teşhis edilebilir; görülmezse gözden kaçabilir.

Hepatit ve Hepatit Türleri Nelerdir?

Hepatit A

Ülkemizde en sık görülen hepatit türü. Viral Hepatit (bulaşıcı sarılık) olarak da bilinir. Bulaşıcı hastalıkların çoğu gibi; tuvalet kullanımında hijyene dikkat etmemekle, virüs bulaşmış yiyeceklerle, ortak kaplardan yeme ve içme yoluyla bulaşır. Hiç belirti göstermeden “grip gibi” geçirilebildiği gibi; birkaç günden, 4 – 6 haftaya kadar süren, belirgin bir sarılık şeklinde de seyredebilir. Nadir olarak çok şiddetli yaşanır.

Hepatit B

Hepatit B virüsü, sigaradan sonra bilinen en yaygın kanser nedeni. Virüsü alanların % 95’inden fazlası kendiliğinden iyileşirken, hastalığı geçiren kişilerden çok azı (% 5 – 10) kronikleşir. Çocukluk çağında hastalığı geçiren kişilerde ise enfeksiyon, kronik seyreder. Hastalık esas olarak, virüs bulaşmış kan ve vücut sıvılarıyla (kan, tükürük, gözyaşı, idrar, meni, vs.) taşınır. Damar yoluyla ilaç kullanmak, dövme yaptırmak, virüslü aletlerle geçirilen operasyonlar, diş çekimi veya doğum gibi müdahaleler, manikür ve cinsel temas, risk taşır. Aşıyla tamamen önlenebilir.

Hepatit C

Öncelikle genç yetişkinlerde görülür. Hepatit B’den farklı olarak, genellikle bağışıklık sisteminin gözünden kaçan bir tür olduğundan; vücut, virüsü kendi kendine ortadan kaldıramaz. Hepatit B’ye göre, kronikleşme olasılığı daha fazladır. Yayılması vücut sıvılarının bulaşması yoluyla olur. Aşısı bulunmadığından, önlenebilmesi dünyada ve ülkemizde hâlâ zor.

Hepatit D

Bir çeşit parazit virüstür; varlığını ancak Hepatit B ile birlikte sürdürebilir. Bünyede Hepatit B virüsü yoksa Hepatit D virüsü de enfeksiyon yapmaz. Hepatit D, vücudun tolere edebildiği Hepatit B enfeksiyonunun daha ağır yaşanmasına neden olabilir.

Yorum Yazabilisiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

404 Not Found

404

Not Found

The resource requested could not be found on this server!