Trabzon Yabancı Uyruklu Partner Alara

İnek sütü alerjisi besin alerjileri arasında en sık görülen alerjilerdendir. Sık görülen alerjiler arasında birinci sırada deniz ürünleri ve fındık – fıstık ürünleri, ikinci sırada inek sütü alerjisi yer alır. İnek sütüne karşı vücutta bazı tepkiler görülür.

İnek Sütü Alerjisi

Belirtileri; döküntü yapabilir, solunum sistemi sıkıntı yaratabilir, mide-bağırsak sistemi üzerinden sıkıntı yapabilir. Aile hikâyesi inek sütü alerjisinde etkili olabilir. Ailesinde süt alerjisi olan birisinde inek sütü alerjisine karşı yatkınlık söz konusudur.

İlk 6 ay inek sütü alerjisi ortaya çıkar mı?

Normalde bebek ilk 6 ay boyunca inek sütü ile tanışmaz. Buna rağmen ilk altı ay içerisinde de annenin inek sütü tükettiği durumlarda, inek sütü alerjisi bebekte tepkimeye yol açabilir. Bu olayın çok anlamlı bir açıklaması yoktur. Bu durumda annenin bir süre inek sütü ürünlerini tüketmemesi gerekir. Annenin dana eti tüketmesini kesmek bile söz konusu olabilir.

Alternatif olarak tüketilebilecek besinler nelerdir?

Anne bu gibi durumlarda soya sütü veya keçi sütü tüketebilir. İnek sütü proteini alerjisi olanlarda bu sütlere karşı da alerjik reaksiyon görülebilir. Sıklıkla bu alerji 6.aydan itibaren ortaya çıkar. Anneler daha ilk denemelerde bebeklerin dudak kenarlarında döküntüler olduğunu fark ederler.

İnek sütü alerjisi geçici mi?

İnek sütü alerjisi genellikle geçicidir. Çok büyük kısmı 2 yaştan itibaren geçebilir. Çok az kısmı 3 yaştan sonra devam edebilir. İlk bir yıl içinde bebek gerçek anlamda inek sütü içmez. Ama protein mamalar da inek sütü içerebilirler. Bebek çok şiddetli bir solunum sıkıntısına giriyor, öksürüyor veya morarıyorsa ve bunun gibi şiddetli belirtiler gösteriyorsa inek sütü bebeğe verilmemelidir.

Genel olarak besin alerjileri

İlk bir yıl içinde ek besinlere başlandıktan sonra besin alerjileri sık görülmeye başlar. Anne belli besini tanımlıyorsa o besini bebeğe fazla vermemelidir. 6. ayda anne sütünün yanına tahıllar, yoğurt, meyveler, sebzeler ilave edilir ve aylar içinde bu besinler artar.

Besin alerjilerinin tanısında şöyle bir sıkıntı var; normalde alerji durumlarında kanda IgE maddesi yükselir. Bir takım besin alerjilerinde IgE maddesi kanda yükselmez. Bebekte veya çocukta belli besine karşı alerji olabilir. Bu alerjilerin belirtilerine göre besini diyetten çıkarmak gerekebilir. Besin alerjileri ile ilgili en iyi tanı annenin gözlemleri, belirtiler ve doktorla annenin beraber hareket etmesidir. Bunun dışında bazı testler yapılabilir. Bütün tetkiklere rağmen çok da ispat edilemeyen durumlarda annenin gözlemleri ve belirtilere göre hareket edilebilir.

Besin alerjilerinin tedavisi

Besin alerjisi olan besini diyetten çıkarması gerekir. Süt alerjisinde süt içeren tüm besinleri diyetten çıkarmak gerekir. Örneğin; yoğurt diyetten çıkarılıyorsa, yoğurt içeren tarhanayı da çıkarmak gerekir. Nadiren farklı tedavi yöntemlerine de başvurulabilir.

Yorum Yazabilisiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

404 Not Found

404

Not Found

The resource requested could not be found on this server!